Par slova o...

Gane RImatore je dio riječke hip-hop scene od početka ovog stoljeća, pa i tisućljeća. 


Iza sebe ima 9 materijala, i to: 

1. "Vol.1" (EP, 2006) - Denno & Gane 

2. "Kompilacija 07" (album, 2007) - Sirotinja d.o.o.

3. "Nocturno Hip Hop" (album, 2009)

4. "13" (album, 2013)

5. "Gane u gostima" (mixtape, 2014)

6. "Nema u hipu hop" (album, 2017)

7. "Nocturno Hip Hop RImixtape" (mixtape, 2019)

8. "Beatovi su pali na teme" (album, 2022)

9. "20GR" (best of mixtape, 2023).


Iz vremena kada je bio samo good old (ali tada young) Gane i družio se sa riječkom old school ekipom, RImatore nije ni pomišljao rapat i uopće pisati nešto slično tekstovima u  rimama, ali nakon što je jednog popodneva 2003. godine u legendarnom studiju Draga (big up, Sergio) sudjelovao u nastajanju skita za stvar "Ajmo razjebat klub" od Njuški (DJ Knockout & Dejo), počinje sa šaranjem svega i svačega što je rezultiralo sa nekoliko solidnih tekstova koji su Dennota ponukali da se vrati rapu nakon nekoliko godina "izleta u nepoznato". Malo po malo, ali sigurno, nastajao je EP "Vol.1" gdje je na prvom singlu "Taxislužba" gostovao Target iz Tram 11, ali ta snimka je izgubljena zbog jedne, još dan danas neobjašnjive situacije kada je baš u trenutku kada je Ganetu ispalo pivo na pod "vrisnuo" disk na Sergiotovom računalu i originalna "Taxislužba" je otišla u nepovrat, bezdan i prašinu zajedno sa diskom. Brzo nakon toga počele su se nizati pjesma za pjesmom te je netom prije Ganetovog odlaska u vojsku nastao spomenuti EP. Sve ostalo je povijest.


Kolektiv Sirotinja d.o.o. se sastojao od nekoliko talentiranih ljudi riječke rap scene koji su neobaveznim štancanjem pjesama odlučili zaokružiti dobru priču oko tada složne i kvalitetne skupine MC-ija (Dejo D-Leyo, Denno Carvaglio, Miroy, Gane RImatore) i jednog producenta (Slom) u zajednički album koji je samo naizgled bio mixtape, ali bio je to baš album sa pjesmama snimljenim u raznim formama članova kolektiva sa pomno biranim gostima. "Kompilacija 07" je i dan danas smatran jednim od boljih riječkih rap izdanja, ali ova družina nije kao takva dugo poživila. Presudile su pare i ljudska pohlepa za istima što se vidi iz imena kolektiva, haha... Dio ove grupacije je pokušao oživiti projekt kroz ime "MajstoriSaMora", ali ni to nije dugo potrajalo.

Na prvom samostalnom albumu "Nocturno Hip Hop" RImatore je iznenadio rap puk koji mu nije davao previše šanse u tom okrutnom svijetu gdje se gleda svako slovo, svaki korak i svaka (ne)izrečena glasina iza leđa... ? Naravno, Gane se snašao i napravio odličan materijal sa kvalitetnim gostima i postavio temelje za ono što dolazi.

Album "13" i sve oko istog je možda i najplodniji stvaralački period koji je nehotice Gane pretočio u "iskakanje iz paštete" do te mjere da je znao imati i dva nastupa istog dana, a pjesme su se mogle čuti diljem regije u radijskim playerima čak i mimo hip-hop subkulture. Taj period je donio i lokalni (koji je prema komentarima sa YouTube-a postao i regionalni) hit "Reci riječi Rijeci", nekoliko stotina prodanih CD-a (što je za rap demo izvođače bila dobra brojka u to vrijeme), kao i wear liniju T-shirta i hoodieca na teme sa albuma, u suradnji sa Inkognito design studiom, koje su jako dobro prihvaćene od javnosti.

Nakon toga i male pauze, na red je došao mixtape sa nekim od dražih Ganetovih gostovanja na materijalima izvođača diljem regije sa jedinom novom pjesmom "Od Korza do Knez Mihajlove" sa BG grupom Ušikana družina koja se izrodila nakon prijateljstva sa Ušikanim Tomom i nekoliko kvalitetnih gastrodruženja u samom Beogradu, kao i na kultnom Fresh Island festivalu. Ovaj materijal je specifičan i po tome što je izašao na Staru godinu.

Inercijom se počeo po malo snimati novi album "Nema u hipu hop" koji je najavio istoimeni singl za koji je spot sniman u New Yorku, kolijevci hip-hopa, a u kojem je Gane bio na svom bračnom putovanju. Prilika nije smjela biti propuštena. Drugim singlom "Ubojstvo" izbačen je jako dobar materijal koji je, uz klasično CD i digitalno izdanje, bio predstavljen i na USB-ima u obliku mikrofona koji su u limited edition "nakladi" rasprodani u rekordnom roku.

Na ovom albumu, između ostalih kvalitetnih gostiju, Gane je privolio na odličan vers i engleskog rapera KC Da Rookeeja kojeg je i sam slušao početkom 2000-ih godina kada je isti snimao singlove sa Tramovcima. Nikad ne znaš šta ti život nosi...

2019. godine se obilježila 10. obljetnica prvog Ganetovog solo albuma, i to u RImixtape izdanju (naravno, igra riječi je neizbježna) gdje su ugošćeni neki stariji, ali i dosta novijih producenata i beatmakera među kojima se ističu Kickass, ASXIV, Stac & Sonny Picasso, Mrki, Drago Zetić, Vordabeatzz, Producer vibes...

Od ostalih imena kao suradnika, bilo MC, bilo produkcijski, tu su kroz godine bili, između ostalih: MC Buffalo (RIP), General Woo, Alejuandro Buendija, Sova Animal, Kid Pex, Suicide, Gidra, Big Knock, D'Knock, Dust, Kruks, Rizbo i mnogi, mnogi drugi...


U ožujku a.k.a. trećem mjesecu 2022. godine izašao je album "Beatovi su pali na teme" koji je najavljen sa tri singla sa video spotovima, i to "Prodajem maglu" u kojem se sarkastično opisuje život klasičnog prodavača magle u Hrvatskoj, "Fiumana" koja je posvećena gradu koji teče te posljednjim u nizu "Trst je naš" u kojem se odaje homage vremenima kada se išlo u Trst u šoping te se pritom prolazilo kroz svakakve (ne)zgode. Nakon izlaska albuma, isti je popratio i četvrti singl sa pripadajućim videom, i to za pjesmu "Da novac ne postoji".

Album je izašao u nezavisnom izdanju (Nocturno Pro), a na njemu gostuju Alejuandro Buendija, Sova Animal te Tram 11. Od producenata gore su Stac, XIV Muzik, Kickass, Dust, Producer Vibes, Drago Zetić, kao i Rimatorski...

2023. godine RImatore je "proslavio" svojih 20 godina redanja rima i rokanja na micu best of mixtapeom "20GR" na kojem je po svojoj subjektivnoj selekciji izabrao najbolje stvari kroz sve te godine. Sve se dobro poklopilo i sa 50 godina hip-hop kulture pri čemu je Gane nastupio kao predstavnik svog grada uz legendarnog Jeru The Damaja na Tiny Desk showu u Rijeci koji je organizirao Phat Phillie.

Paralelno sa solo projektima, lagano, da ne bude prenaglo, nastaje i album grupe GRAS koju čine Gane RImatore i Sova Animal koji surađuju od kraja '00-ih, ali su odlučili napraviti zajednički materijal za svoj gušt, a možebitno i za ostale hip-hop sladokurce...

Gane RImatore bilježi veliki broj nastupa, od hip hop evenata diljem Rijeke i okolice, pa i do Zagreba (Aquarius, Tvornica, Klub) te drugih manifestacija i festivala nevezano za hip hop (RiRock, Student Day, Gitarijada, Minival Fest, Riječka Zvečka itd.), kao i humanitarnih organizacija, a pjesmu "Reci riječi Rijeci" posvećenu HNK Rijeka izvodio je na punom stadionu Kantrida prije nekoliko derbija te legendarne utakmice Rijeka - Stuttgart, ali i na kamp-stadionu na Rujevicu te u dvorani Dinko Lukarić prije derbija HMNK Rijeka.

Predstavljajući konstantu na riječkoj rap sceni, odan je raznolikosti tema, sklonosti humorističnim tekstovima, bacanju storytellinga, a istovremeno i socijalnoj osvještenosti u svojim pjesmama.